سد تأخیری عباسی که ۶۰۰ سال پیش احداث گردید، یکی از نمونههای عالی خلاقیت، دوراندیشی و سختکوشی ایرانی است. این سد ۲۵ متری که در میان مردم محلی به طاق عباسی معروف است، یک نمونه بینظیر توسعه پایدار محسوب میشود.
ایرانیان در درههای تنگ، سدها را روی طاقهای آجری احداث میکردند که بدینترتیب نیاز به سیستم انحراف در حین احداث مرتفع میگردد. این روش خلاقانه با کارکرد کاهش بیشینه سیلاب سیلاب در سد عباسی ترکیب شده است. سیلابها با دوره بازگشت ۱۰ سال از زیر طاق بصورت آزادانه عبور میکنند. در سیلابهای بزرگتر، مقداری از حجم سیلاب در پشت سد ذخیره میشود، به این ترتیب طی صدها سال، سد عباسی، شهر طبس را در مقابل سیلابهای رودخانه نهرین حفاظت نموده است.
با توجه به اینکه به علت موقعیت خروجی سد، رسوب در پشت سد ذخیره نمیشود، میتوان انتظار داشت که برای هزاران سال، این سازه بینظیر بدون نیاز به تعمیر و نگهداری و مدیریت، کارکرد اصلی خود را به انجام برساند.
نکته مهم آنست که اگر امروز براساس آخرین دستاوردهای مهندسی سد و سیلاب، سدی برای کنترل سیلاب رودخانه نهرین احداث شود، مشخصات آن بسیار به سد عباسی نزدیک خواهد بود.منبع : سایت کریت کاران
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 16,نوامبر,2024